Även om snus är mest välkänt som ett svenskt fenomen så förekommer det faktiskt på fler platser runtom i världen än vad man kan tro. Bland andra länder som snusar finns Finland, Danmark, Ryssland, Norge och USA. Resten av länderna i EU får däremot klara sig utan. Kanske kan de göra eget snus, om det nu är enda sättet. I USA förresten, finns det miljontals snusare. Goda uppfinningar har en tendens att spridas helt för egen maskin. Snus finns också i olika lokala varianter. I Algeriet och Tunisien använder man ett slags snus som kallas för nafha. Indien har också en egen variant som kallas för khaini.

Även om du reser till länder där snus inte säljs i butik så är det inte helt omöjligt att få tag i det. Det går bland annat rykten om att det går att köpa snus “under disk” på platser som Berlin, Warszawa och Prag. Observera att detta inte är någon uppmaning till någon att göra någonting olagligt.

Vad framtiden innebär för snus återstår att se. Frågan har tagits upp från olika vinklar i EU upprepade gånger. Senast om det som berättades tidigare om på den här hemsidan, om ett eventuellt förbud för olika typer av smaksättningar. Introduktionen av nikotinfria snusprodukter borde i det här sammanhanget vara något positivt. Man kan till exempel tänka sig en nedtrappning som går från cigaretter till snus för att slutligen landa i nikotinfritt snus.

Om du trots allt känner att snusandet är en vana som du vill fortsätta med men tycker att det är för dyrt kan det vara värt att testa att göra ditt eget snus. Det blir långt billigare än att köpa stockar i affären. Det kräver visserligen en liten arbetsinsats men det är ändå bara någonting som behöver göras någon gång då och då, beroende på hur mycket du snusar.