Första gången snus nämns i Sverige är i en tullängd från år 1637. Det kallades då ”Snuf-tobak” och hade kommit med båt från Europa. Det var dock inte ännu snus som vi känner det idag, utan snarare snusets föregångare som numera oftast är känt som “snuff”, alltså tobak som man snortar.

Den typ av snus vi har idag uppfanns och började användas i början av 1800-talet. Dess popularitet grundade sig bland annat i att det så kallade “läppsnuset” var billigare än tuggtobak.

Det var bara en tidsfråga innan snus skulle börja tillverkas i industriell skala. Under 1800-talet startades ett stort antal mycket framgångsrika snusfabriker i Sverige. Den mest framgångsrika ägdes av Jacob Fredrik Ljunglöf. Han hade en fabrik på vad som idag är Sveavägen i Stockholm, och den skulle komma att bli världens ledande snusfabrik.

Under 1800-talet hade de flesta snusfabrikanter ett sortiment som bestod av snus av olika klasser, vanligtvis från första till tredje klass. Detta lever framför allt kvar i den klassiska snussorten känd som ettans, eller Ljunglöfs Ettan. Andra snusmärken från den tiden som fortfarande lever kvar är Röda Lacket och Generalsnus. Det fanns andra sorter som inte överlevde som till exempel Prustsnus, Melangesnus, Karottens, Kaggsnus och Havannasnus.

De fristående snusfabrikanterna skulle dock inte få fortsätta. Under 1900-talets början ansågs den svenska staten behöva resurser för att utveckla det svenska försvaret. En idé till finansiering som fick genomslag var att bekosta detta genom införandet av ett tobaksmonopol. Aktiebolaget AB Svenska Tobaksmonopolet infördes.

Kulmen på det svenska snusandet inföll strax före 1920, då hela 7000 ton snus konsumerades av Sveriges befolkningen. Andra världskriget skulle dock innebära en minskning av snuskonsumtionen till förmån för cigaretter.

Cigarettrökning är dock inte nyttigt, något de flesta vet om idag men som i stor skala uppmärksammades i slutet av 1960-talet. Med insikten om rökandets risker blev snuset populärt igen, framförallt i samband med att det första portionssnuset lanserades under 1970-talet. Sedan dess har snuset alltjämt varit populärt