Att snus inte är lika onyttigt som cigaretter och därför är att betrakta som det bättre alternativet för hälsan är de flesta överens om. Det har dock inte förhindrat att snus pålagts en mängd skatter och påslag som gjort det betydligt dyrare än vad det en gång var. Att tillverka sitt eget snus är ett bra sätt att kringgå tobaksskatten.

Exakt hur tillverkningen går till kan variera litegrann beroende på vilka sorter du vill tillverka (följ alltid i första hand instruktionerna som medföljer den snussats du köpt), men går generellt till på följande vis:

Börja med att sätta din ugn på 90 grader (ibland varmare, men än en gång, följ medföljande instruktioner) och låt den bli varm.

Ta fram din råtobak och tillsätt ungefär 7-10 deciliter vatten per kilo tobak.

Vispa ihop tobakspulver och saltvattenlösning i en separat bunke.

Blanda ihop tobaken och pulver/saltvattenlösningen till en massa. Vid det här laget bör ugnen vara uppvärmd. Ställ in snusmassan i ugnen och låt den stå där 24 timmar – gärna längre om du har möjlighet.

När tobaksmassan stått tillräckligt länge i ugnen plockar du ut den och låter den svalna.

Tillsätt vatten till natriumkarbonatet som följer med snussatsen.

Blanda tobaksmassan med natriumkarbonatet.

Därefter ställer du in snuset i ugnen igen, men denna gång lite kortare, ungefär 12 timmar.

När snuset svalnat häller du ner det i en bunke och blandar det med glycerol. Det är också nu som det är dags att tillsätta eventuella aromer (varav det finns många olika att välja mellan)

Så här i slutet av processen är det upp till dig. Det populäraste bland dem som väljer att tillverka sitt eget snus är att snusa lössnus, men det går faktiskt att tillverka portionssnus på egen hand med färdiggjorda portionsförpackningar.

När allt är klart stoppar du lössnuset, eller portionssnuset i snusdosor och förvarar dem i kylskåpet. Klart!